Pisse puste pauser!
Et tilfældigt sted på en tilfældig løbetur kan man høre en der råber: "Stop, stop, jeg skal tisse". Løberen kunne være mig selv og faktisk var det ikke så meget blæren der trykkede. I virkeligheden var det måske mere et behov for at puste ud, det handlede om, og som en anden strejferhund kunne man vel altid slå en streg. Samtidig kunne flokkens førerhund ærgre sig og tænke: "pisse puste pauser! Jeg gider ikke stoppe nu, hvor det lige går så godt"!
Situationen er typisk i koblet af løberhunde på løbetræning og hvad så? At én synes det er for hårdt, mens en anden synes det er for let, er vel bare en klassisk ulempe ved at løbe i flok?
Ja naturligvis, kan man sige, men i mange tilfælde er det netop aftalen og det fælles, ja selve flokken, som er drivkraften, der får os ud og af sted. Alt afgørende, er det i så fald, at få flokken til at fungere, og det er her de "pisse puste pauser" kommer ind i billedet. Ikke blot giver de nogle af os en lejlighed til at tisse, men de giver også flokken en lejlighed til at samles igen. Måske kunne de endda være planlagte til hele flokkens fordel!
En anden ting som naturligvis også altid hjælper, er at være mange nok, så flokken kan sprede sig ud og dele sig i undergrupper. Og så, selvfølgelig, disciplin, at man aftaler et tempo og undgår at løbe løbsk!
 
En god flokløve løver aldrig om kap til træning!
 
Men pause nu! Vi samler tanker og tunge ben, og jeg stoper min pen inden den løber ud af et sidespor om fællestræning i fælles flok, som jeg alligevel ikke ved så meget om. Det var pausen i al almindelighed, jeg ville skrive om. Jeg er nemlig en stor tilhænger af pauser.
 
Man siger, at man skal stoppe mens legen er god. Det tror jeg på! For så er legen nemlig meget lettere at genoptage på et senere tidspunkt. Ikke blot for flokken men også for den enkelte. For pausen giver dig ikke kun lejlighed til at puste ud. Den giver dig også lejlighed til at sunde dig og til at tænke dig om, til at tænke før du handler og til at tænke før du taler.
Man siger også, at det er i pausen man bliver god! Hvis det er rigtigt, hvorfor så ikke bare holde nogle flere pauser. Mit program er fuld af pauser. Pauser til at løbe. Pauser til at arbejde. Pauser til at være familie.
Jeg elsker de pisse puste pauser! Selv når jeg ikke løber i flok og selv når jeg ikke løber.
Men pause nu endnu engang! Mon ikke dette er det rette sted at stoppe for denne gang, for tiden løber og vi skal alle videre!  - til næste pause!
 
 
Peder Troldborg, okt. 2015
Foto fra Marselis skoven, 1.11.2014